VEPE - Vesipelastus

VEPE on alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää koirien pelastusvaistoa ja uintitaitoa.  Vesipelastuskokeen tarkoituksena on testata koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Suomeen laji on tullut vuonna 1989 ja virallinen koemuoto siitä tuli vuonna 1992.
 

Harrastaminen

Lajia voi harrastaa lähes kaiken rotuisilla koirilla. Laji on kuitenkin fyysisesti vaativa ja se asettaa joitain rajoja osallistumiselle. Koiran on uitava mielellään ja sillä on oltava riittävä uimataito. Lisäksi sen on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan tarpeeksi vahva hinaamaan rantaan hukkuvaa ihmistä tai venettä jossa on ihmisiä kyydissä, välillä hyvinkin tuulisissa olosuhteissa. Koiran tulee olla sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan ja sillä on oltava perustottelevaisuus kunnossa. Koiran ohjaajallekin laji asettaa vaatimuksia, sillä vepessä kastuvat yleensä koiran lisäksi sekä ohjaaja että avustajat. VEPEn harrastaminen on yhdessä tekemistä, sillä jokaisen koiran treenaamiseen tarvitaan monenlaisia avustajia, mm. soutajia, esineen vastaanottajia, köyden antajia ja hukkujia. Harjoituksissa tarvitaan siis reipasta mieltä, huumorintajua ja säänkestävää varustusta.

 

Kokeet

Nykyisin vesipelastus koemuotona on avoin kaikille rekisteröidyille rotukoirille.  Koe koostuu erilaisista vedessä suoritettavista liikkeistä, jotka vaihtelevat tasoluokittain. Liikkeitä ovat mm. veneestä hyppy, veneen hinaus, esineen vienti ja hukkuvan pelastus. Suomalaiset VEPE-kokeet jakautuvat alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Lisäksi on olemassa junioriluokka, joka on epävirallinen pentuluokka vain newfoundlandinkoirille ja landseereille. Muut kuin edellä mainitun rodun edustajat joutuvat käymään soveltuvuuskokeessa (sove) ennen kuin pääsevät osallistumaan varsinaisiin kokeisiin. Sove vastaa alokasluokan koetta ja sen läpäisyyn vaaditaan hyväksytty eli vähintään kolmostulos. Sovea saa yrittää 3 kertaa. Alokasluokasta koira siirtyy kahdella ykköspalkinnon arvoisella tuloksella avoimeen luokkaan, josta taas kahdella ykkösellä voittaja-luokkaan. Saavutettuaan voittaja-luokassa kolme ykköstulosta (+vaadittu näyttelytulos) koira saa FIN VPVA:n eli vesipelastusvalion tittelin.

Yksityiskohtaiset liikkeiden suoritustavat ja arvosteluperusteet määritellään vesipelastuskokeen säännöissä.

Kuvat (c) Iida Kaijansinkko