Nosework

Nosework on kaikessa yksinkertaisuudessaan nenätyöskentelyä. Eläimelle annetaan mahdollisuus haistelemalla saavuttaa jotain itselleen miellyttävää ja merkityksellistä, esimerkiksi löytää ruokaa, ansaita leikkihetki tai ihan vaikka vain saada ajankulua. Nosework sopii kaikille ohjaajille ja koirille rodusta, iästä, rohkeudesta ja taustoista riippumatta. Nosework on itse asiassa kehitetty Amerikassa rescuekoirien aktivointiin. Noseworkin ideana on tarjota eläimelle mahdollisuus
toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä ja siten edistää sen hyvinvointia, joko kotioloissa ja omaksi iloksi, tai jopa ihan kilpailutarkoituksessa.

Nosework kilpailulajina

Noseworkin tarkoituksena on olla rentoa ja mukavaa sekä koiralle että ohjaajalle. Tarkoituksella on haluttu jättää vapauksia esimerkiksi ilmaisutavan valinnalle, ja suoritukset tehdään aina kytkettynä ja mahdollisimman häiriöttömässä paikassa, jolloin laji sopii kaikenlaisille, myös aremmille, koirayksilöille ja pienet hallintaongelmat eivät estä kisaamista. Koulutuksessa korostetaan palkitsemiseen perustuvia menetelmiä ja myös kilpailuissa esimerkiksi selvästä hihnalla
ohjaamisesta annetaan miinuspisteitä.

Noseworkissa voi kilpailla kolmessa luokassa, viidessä erilaisessa koetyypissä. Neljän etsintämuodon kokeessa (kaikkien osioiden koe) on kaikki eri etsintämuodot, kun taas yhden etsintämuodon kokeessa on neljä samankaltaista tehtävää. Jokaisessa luokassa on neljä osa-aluetta, vaihtoehtoina: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ajoneuvoetsintä ja ulkoetsintä. Piilojen vaativuus ja hajujen lukumäärä lisääntyvät luokasta toiseen siirryttäessä. 1-luokassa hajuna on eukalyptus, 2-luokassa eukalyptus ja laakerinlehti ja 3-luokassa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Ennen kisauran aloittamista täytyy suorittaa hajutesti hyväksytysti. Hajuina käytetään hydrolaatteja, jotka ovat eteerisiä öljyjä laimeampia.

Sekä hajutestissä, että myös kilpailun jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka aikana hajupiilo tulee löytää ja ilmaista. Jokaisessa osa-alueessa on mahdollista saavuttaa maksimissaan 25 pistettä. Virheitä saa esimerkiksi jos koira vahingoittaa etsintäaluetta tai ohjaaja käyttää epäasiallisia ohjaustapoja. Luokanvaihtoa varten tulee saavuttaa kolmessa kokeessa 100 pistettä ja enintään 3 virhepistettä, kahden eri tuomarin arvostelemana.

Noseworkin harrastaminen

Noseworkin harrastaminen on helppoa eikä se vaadi mitään erityisiä välineitä. Tärkeintä on saada koira nauttimaan haistelusta ja etsimisestä. Koiralle voi piilottaa ihan vaikka nameja tai lelun ja opetella samalla koiran elekieltä: miten koiran käyttäytymisestä näkee, että haju on löytynyt, onko kohde ylhäällä vai alhaalla ja millaiset piilot ovat helpoimpia. Hajupiiloja voi tehdä kotona sisällä, liiterissä, autotallissa, pihassa, metsässä tai missä vain. Hajujen käyttäytyminen esimerkiksi erilaisissa tuuliolosuhteissa, häiriöhajut ja muut häiriötekijät sekä etsintäalueen suuruus on hyvä huomioida harjoituksen haastavuuden näkökulmasta. Harjoittelu kannattaa aloittaa helpoista piiloista ja edetä pikku hiljaa
haastavampiin.

Kilpailutarkoitusta varten harjoitteluun tarvitaan hydrolaattia, jonka haju tulee opettaa koiralle. Esimerkiksi eukalyptus ei automaattisesti ole koiralle merkityksellinen haju ja siksi sen haistelusta tulee ensin tehdä mukavaa ja palkitsevaa. Lajissa alkuun pääsemiseksi on hyvä käydä harjoittelemassa kokeneempien kanssa. Heiltä kuulee vinkkejä treenaamiseen sekä opastusta kilpailusääntöjen opetteluun.

Noseworkin alkeita pääsee opettelemaan RKK:ssa yhteisillä treenivuoroilla. Kerholla on myös eukalyptushydrolaattia sekä laatikkoetsinnän harjoitteluun erilaisia kohteita. Tarvikkeita voi käyttää myös lajin omatoimiseen treenaamiseen. Toisinaan RKK järjestää myös ulkopuolisen kouluttajan koulutuksia sekä hajutestejä ja kokeita.


Nose Work Finland ry:n viralliset kotisivut