VEPE - Vesipelastus

VEPE on alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää koirien pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Vesipelastuskokeen tarkoituksena on testata koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Suomeen laji on tullut vuonna 1989 ja virallinen koemuoto siitä tuli vuonna 1992.
 

VEPEkokeet

Nykyisin vesipelastus koemuotona on avoin kaikille rekisteröidyille rotukoirille. Koe koostuu erilaisista vedessä suoritettavista liikkeistä, jotka vaihtelevat tasoluokittain, ollen kukin uintimatkaltaan vähintään 50 metriä. Liikkeitä ovat mm. veneestä hyppy, veneen hinaus, esineen vienti ja hukkuvan pelastus. Suomalaiset VEPE-kokeet jakautuvat alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Lisäksi on olemassa junioriluokka, joka on epävirallinen pentuluokka vain newfoundlandinkoirille ja landseereille. Muut kuin edellä mainitun rodun edustajat joutuvat käymään soveltuvuuskokeessa (SOVE) ennen kuin pääsevät osallistumaan varsinaisiin kokeisiin. SOVE vastaa alokasluokan koetta ja sen läpäisyyn vaaditaan hyväksytty eli vähintään kolmostulos. SOVEa saa yrittää 3 kertaa. Alokasluokasta koira siirtyy kahdella ykköspalkinnon arvoisella tuloksella avoimeen luokkaan, josta taas kahdella ykkösellä voittaja-luokkaan. Saavutettuaan voittaja-luokassa kolme ykköstulosta (+vaadittu näyttelytulos), koira saa FIN VPVA:n eli vesipelastusvalion tittelin.

 

Harrastaminen

Lajia voi harrastaa lähes kaiken rotuisilla koirilla. Laji on kuitenkin fyysisesti vaativa, mikä asettaa joitakin rajoituksia koiran ominaisuuksille. Koiran on uitava mielellään ja sillä on oltava riittävä uimataito. Lisäksi sen on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan tarpeeksi vahva hinaamaan rantaan hukkuvaa esittävää ihmistä tai venettä, jossa on ihmisiä kyydissä, välillä hyvinkin tuulisissa olosuhteissa. Koiran tulee olla jokseenkin sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan ja sillä on oltava perustottelevaisuus kunnossa, sillä liikkeet suoritetaan kytkemättömänä vedessä, kauempana ohjaajasta. VEPEn harrastaminen on yhdessä tekemistä, sillä jokaisen koiran treenaamiseen tarvitaan monenlaisia avustajia, mm. soutajia, esineen vastaanottajia, köyden antajia ja hukkujia. Harjoituksissa tarvitaan siis reipasta mieltä, huumorintajua ja säänkestävää varustusta, sillä VEPEssä kastuvat yleensä koiran lisäksi myös ohjaaja sekä avustajat.

RKK:lla on lajin harrastamiseen tarvittavat välineet ja kesäkaudella, noin kesäkuusta syyskuun alkuun, treenataan yhdessä. VEPEn Suomen mestaruus on parina viime vuonna voitettu Rovaniemelle!

 

Yksityiskohtaiset liikkeiden suoritustavat ja arvosteluperusteet määritellään vesipelastuskokeen säännöissä.