Dobo

Dobo on suomalaisen naisen, Camilla Peura, Koirakoulu Kompassi, kehittämä laji, joka on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran keskittymiskykyä, ketteryyttä, lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä. Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa ja auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä.

Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja joiden muoto sopii koiralle pyöreää palloa paremmin. Dobopallot ovat lisäksi helpommin tuettavissa ja ovat perus jumppapalloa kestävämpiä (kestävät 400kg). Liikkeitä lajissa on kolmenlaisia; koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla, jolloin laji sopii kunnoltaan kaikentasoisille treenaajille.

Dobo-kurssille voi tulla terveen, yli 5kk ikäisen koiran kanssa, joka ei ole aggressiivinen muita koiria tai ihmisiä kohtaan. Koirat voivat treenata tunnilla kytkemättä, mikäli ne pysyvät omistajansa vierellä, muussa tapauksessa harjoitukset tehdään kytkettynä. Mikäli koiralla on jokin sairaus, vamma tai muu terveydellinen ongelma, on ennen harjoittelun aloittamista konsultoitava eläinlääkäriä tai fysioterapeuttia.

Doboharjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle. Alkuun noin 15 minuutin kokonaisaika taukoineen pallon päällä on ehdoton maksimi. Vaikka koira muutoin saattaakin olla hyväkuntoinen, ei se tarkoita välttämättä, että koiran syvä lihaksisto on vastaavassa kunnossa. Koiran tekemien harjoitusten välissä kannattaa pitää taukoja, juottaa koira ja tehdä ohjaajan liikkeitä. Mikäli koira on jostain syystä heikkokuntoinen, kannattaa harjoittelu aloittaa 15 minuuttiakin pienemmästä kokonaismäärästä. Myös ohjaajan kannattaa aloittaa maltilla treenaaminen. Lihakset kipeytyvät usein harjoittelun alkuvaiheessa, eikä se toki ole ollenkaan hälyttävää, jäähdyttelyllä ja venytyksillä kipeytymistä voidaan ennaltaehkäistä.

Koiran doboharjoittelu kannattaa aloittaa varoen ja noin 3 kertaa viikossa on hyvä määrä alkuun, niin että treenipäivien välissä on aina lepopäivä. Koiralla tulee olla mahdollisuus juoda treenien aikana ja sillä tulee olla vettä tarjolla myös treenien jälkeen. Huomaa, että koiran aineenvaihdunta kiihtyy treenin aikana, joten sillä on todennäköisesti treenin jälkeen tarve päästä ulos asioilleen.

Harjoitukset ovat monesti samaan aikaan sekä hauskoja että haastavia, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää. Koiraa palkitaan dobossa oikeista suorituksista, eikä sitä koskaan pakotetan mihinkään, vaan harjoitukset tehdään koiran ehdoilla ja sitä tukien.

 

Milloin koira ei saa harjoitella doboa?

Dobo on loistavaa treeniä, mutta on kuitenkin hetkiä jolloin Dobo-harjoittelua ei tule koiran kanssa tehdä. Maalaisjärjen käyttö onkin aina paikallaan arvioitaessa kannattaako harjoittelua tehdä. Doboa ei esimerkiksi tule treenata koiran kanssa, kun koiralla on kuumetta tai tulehdus, akuutti vamma, parantumattomia murtumia, jokin lihas on juuri revähtänyt tai koiralla venähdys, on haavoja, jotka haittaavat harjoittelua, on jokin tarttuva tauti (ryhmätreenit tai dobovälineet, jota toisetkin käyttävät) tai tiineyden loppupuolella.

 

RKK:ssa on tarjolla DOBOiluun tarvittavia välineitä. Kursseja järjestetään hallikaudella ja niistä ilmoitetaan aina erikseen.

Lisätietoja Dobosta: www.dobo.fi.

(c) Koirakoulu Kompassi
(c) Laura Hanni